Hvordan flytter man til Danmark? Her er din guide

Der er mange der gerne vil flytte til Danmark af flere grunde. Danmark er kendt for at være et meget sikkert land, med et godt system. Det er et godt sted at starte virksomhed, der er et godt sundhedssystem, skolesystem og retssystem.

Der er altså mange parametre der tiltaler folk fra forskellige lande. Et af de eneste minusser ved Danmark, er nok kulden om vinteren. Men de andre fordele kompensere for de fleste, for de lange vintre. I det mindste er det ikke ligeså slemt som fx Norge eller Island, hvor der mange steder er sne året rundt.

Her er lige et par hurtige facts som er gode at vide om Danmark:

 • Der er 5.7 mio. Indbyggere
 • Officielt sprog: Dansk
 • Valuta: Krone
 • Vejr: Koldt om vinteren, varmt om sommeren. Regn forekommer året rundt.
 • Største byer: København, Århus, Aalborg og Odense.
 • Gennemsnitsløn: omkring 20.000 kr.

Det lovmæssige og visum

Permanent opholdstilladelse er virkelig noget man på en måde skal gøre sig fortjent til. Det tager en del år at nå dertil. Det er ikke blot hvor længe du har været her, men også andre parametre som fx man må ikke have gjort noget kriminelt, man skal have været i arbejde i minimum x antal år, man må ikke skylde penge mfl. Her taler vi dog om tilflyttere der ikke er fra EU.

Der er visse måder at man kan undgå nogle af kravene, fx hvis man er sikret en høj lån.

EU borgere

Norge, Sverige og Danmark har en aftale om at man frit må flytte sig mellem landene uden visum. Det gælder egentlig også fra andre EU lande, men hvis man er i et andet EU land i mere end 90 dage, skal man registrere sig ved den lokale kommune.

Ikke EU borgere

Hvis du er fra et land uden for EU, er der nogle generelle regler og samtidig også nogle specifikke regler alt efter hvilket land du kommer fra. Det handler om at Danmark kan have forskellige aftaler med forskellige lande, som påvirker hvor nemt eller svært det er at flytte til Danmark fra det pågældende land. Her bliver du nødt til at gå ind på nyidanmark.dk for at se de specifikke regler.

Generelt er det dog lettest at flytte til Danmark hvis det handler om et job, som studerende eller en ægtefælle. Du kan dog ikke få et rengøringsjob og så sikre dig opholdstilladelse, det skal være et job med en vis løn for at du kan gøre det må denne måde. Som studerende skal du søge om et student visa, hvilket som regel bliver godkendt i forbindelse med at du er blevet optaget på en dansk skole.

Hvis du er blevet gift med en dansker, skal I søge om familiesammenføring. Det er oftest en længere proces og det koster også en del, så det skal man være forberedt på. Som familiesammenført får man opholdstilladelse to år ad gangen, og så når man når de otte år kan man søge om permanent ophold eller om statsborgerskab.

Har du råd til at bo i Danmark?

Det er vigtigt at være sikker på at du har råd til at bo her. Det kan for eksempel være en omvæltning, hvis du kommer fra et land uden for EU, hvor du er vant til at tingene er meget billige. Det er ikke tilfældet i Danmark, det er endda ret dyrt. Det handler blandt andet om de mange afgifter.

Fx sukkerafgift, fedtafgift mm. Det er dog ikke meget dyrere end andre vesteuropæiske lande, så hvis du er vant til et sådant land er der ikke den store forskel. Lønnen her er selvfølgelig også højere, så det burde kunne løbe rundt i sidste ende, hvis man ikke har sat sig for hårdt i det med husleje.

Her er lidt priser til at danne sig et indtryk

 • Husleje til en et værelses lejlighed uden for København: 5.000 kr.
 • Frokost med vin: 600 kr.
 • En fadøl på en bar: 45 kr.
 • Fitness medlemskab: 235 kr.
 • Bus Billet: 23 kr.
 • Månedskort til offentlig transport: 395 kr.
 • En liter mælk: 12 kr.
 • En pakke brød: 20 kr.

Bankkonto i Danmark

Det er heldigvis meget nemt at åbne en bankkonto som tilflytter i Danmark. Alt du behøver er et ID med billede, bevis på din danske adresse, bevis på at du har et arbejde og dit CVR nummer, som du får helt automatisk i forbindelse med din opholdstilladelse. Du får din konto meget hurtigt, og så er du klar til at modtage løn og den slags, på din danske konto. Det er heldigvis meget simpelt.

Arbejde i Danmark

I Danmark er det meget vigtigt at kunne sproget. Der er flere og flere virksomheder, som ændre arbejdssproget til Engelsk, men det er generelt de større virksomheder. Så hvis du ikke er på udkig efter et job i fx Tech branchen eller hos Novo Nordisk, så er det meget vigtigt at lære dansk så hurtigt som muligt, for at få et arbejde. Der er mange steder man kan finde et job igennem. Fx jobindex.dk, ofir.dk eller forskellige facebookgrupper.

Bolig i Danmark

Det er ret dyrt at finde bolig i Danmark, og med mindre du har et godt job og en stor opsparing, er det en god idé at starte med at leje en bolig. Det kræver også et indskud, så du skal helst have mellem 20.000 til 50.000 kr sparet op, alt efter hvor du vil bo. Det er selvfølgelig dyrere i hovedstadsområdet og i de større byer generelt.

Find venner i Danmark

Danmark er desværre kendt for at være et sted hvor det er ret svært at få venner, her mener jeg selvfølgelig danske venner. Men det kan lade sig gøre, og det er virkelig vigtigt at få sig nogle danske venner. Det er underligt at bo i et land fyldt med et folkefærd, som man aldrig lærer at kende, fordi man ikke blev venner med dem, ikke sandt? Vi vil foreslå jer at finde nogle sociale aktiviteter. Fx fodbold, yoga eller noget trejde. Her kan du lærer andre danskere og kende, og så skal du ikke være bange for at spørge dem om deres nummer eller om de vil ses igen en anden gang. Det vil de nemlig gerne, men de er bare ikke så gode til det.  

Leave a Reply